Ruimte voor natuur, mens en klimaat: de weg vooruit
De afgelopen decennia hebben mensen het landelijk gebied naar eigen hand gezet. Efficiënte landbouw en het voorkomen van wateroverlast waren bepalend voor de inrichting en het gebruik. Maar de tijd is veranderd. Er moet meer ruimte komen voor de mens, de natuur en het klimaat. In de basis ligt dit vast in Europese richtlijnen. Ze vragen om aanpassingen in het landelijk gebied, die idealiter als samenhangende opgaven worden opgepakt. Zodat natuurversterking en -herstel, klimaatadaptatie en de landbouwtransitie elkaar versterken. Flinke uitdagingen. Voor overheden, agrariërs en bewoners in het gebied. Aveco de Bondt helpt om belangen en de verschillen daartussen inzichtelijk te maken. We voeren de regie in gebiedsprocessen- en ontwikkelingen. We brengen partijen bij elkaar.
De opgaven zoals die er liggen, veranderen we niet. Maar door onze kennis en ervaring in en met het boerenbedrijf, het platteland en haar inwoners, weten we het vertrekpunt goed te vinden en de weg ernaartoe te plaveien.
Onze aanpak
Flinke uitdagingen vragen om een solide aanpak. Wij doorlopen hierbij vijf stappen:
1) Verandering begint met inzicht
Met onze Gebiedsscan brengen we de huidige situatie in kaart. Hoe de ruimte nu gebruikt wordt, wie de belanghebbenden zijn en wat de belangrijkste ontwikkelingen en prognoses zijn. De uitkomsten geven een helder beeld van wat er gaande is, maar ook de mogelijkheid om te anticiperen op ontwikkelingen. Het geeft overheden handvatten voor onder andere het opstellen van nieuw ruimtelijk beleid.
2) Verbinding
Met de uitkomsten van de Gebiedsscan hebben we inzicht in de huidige situatie. Het gebied is in kaart gebracht. Tijd om het gebied in te gaan! De start van het gebiedsproces. Als procesbegeleider maken we kennis met alle partijen en betrokkenen. Samen duiden we de data en vullen deze aan met praktijksituaties. We bespreken de opgaven die er liggen en halen op wat er speelt. Zo brengen we partijen en kansen bij elkaar. We beschrijven de complete gebiedsopgaven in een Plan van Aanpak. Met als doel het in beeld brengen van de te doorlopen stappen
3) Planuitwerking
De opgave voor het gebied is duidelijk. We gaan aan de slag met het uitwerken van scenario’s, waarin zoveel mogelijk wensen worden vervuld. Werkbare oplossingen voor agrarische bedrijven, natuur- en watersystemen. Waarin we voldoen aan de wettelijke opgaven. De varianten stemmen we af met alle betrokkenen. Uiteindelijk komen we tot een gezamenlijk plan voor het gebied.
4) Realisatie en uitvoering
Het plan is er, de voorbereidingen zijn gedaan en na aanbesteding is de aannemer bekend. We kunnen van start! In deze fase blijven we betrokken in de rol van projectleider. We houden toezicht, voeren directie, volgen de voortgang en rapporteren deze. We blijven de gesprekspartner voor iedereen in het gebied. Wel zo vertrouwd! We zorgen dat wat er bedacht is, gerealiseerd wordt
5) Beheer en onderhoud
De plannen zijn uitgevoerd en de opgaven gerealiseerd; het gebied kan worden gebruikt! Nu is het belangrijk dat alles blijft zoals het is bedacht en gemaakt. We dragen de ontwerpkennis over en maken een praktisch beheer- en onderhoudsplan.
Waarom Aveco de Bondt voor integrale gebiedsprocessen?
Omdat wij de taal spreken van de agrarische sector die vaak een sleutelrol speelt in gebiedsopgaven. Wij hebben voor ieder facet in het proces de juiste mensen en kennis in huis. Ons team bestaat uit inhoudelijke specialisten, ervaren agrarisch adviseurs, procesbegeleiders, beleidsmakers, planvormers en uitvoerders. Wij weten wat er speelt in het landelijk gebied én kennen bestuurlijke processen en belangen.
Meer weten over hoe wij gemeenten bijstaan? Download onze folder "Het landelijk gebied: een transitie met perspectief!" voor een overzicht van onze aanpak.
Lees hier meerAan de slag met integrale gebiedsprocessen? Bart helpt je verder!
Bart Oude Groote Beverborg
Projectmanager Landelijk Gebied
bogbeverborg@avecodebondt.nl
+31 6 270 60 828