Natuurinclusief als oplossing voor maatschappelijke opgaven
Nederland heeft te maken met een alarmerend verlies aan biodiversiteit; een afname van maar liefst 15% sinds 1990. Dat heeft negatieve gevolgen voor onze voedselzekerheid, gezondheid en economie. Door de natuur meer ruimte te geven, wordt onze leefomgeving gezonder, groener en veiliger. Het verbetert de lucht- en waterkwaliteit, biedt oplossingen bij wateroverlast en draagt bij aan ons welzijn. Dit kan met groene daken en gevels, maar ook door de inzet van natuurlijke wateropvangsystemen. Met onze ecologisch experts kijken we hoe natuurinclusief bouwen en ontwikkelen kan bijdragen aan jouw project.
Natuurinclusieve toepassingen
Met experts op het gebied van ecologie en biodiversiteit, dragen wij dagelijks bij aan natuurinclusieve oplossingen. Dat doen we niet alleen uitvoerend, maar ook door onze intensieve betrokkenheid bij Collectief Natuurinclusief. Daar spelen we een actieve rol bij de nationale transitie naar een natuurinclusieve samenleving. Daardoor is ons netwerk groot en onze kennis altijd up-to-date.
Bijdragen aan lokaal ecosysteem
Wij begrijpen dat de natuur zich niet houdt aan projectgrenzen. Daarom kijken we ook over de hekken heen. Zo komen we erachter hoe een project werkelijk kan bijdragen een het lokale ecosysteem. Met onze ontwerptools maken we processen en maatregelen inzichtelijk. Zo wordt helder wat nodig is om een gebied aantrekkelijk te maken voor dieren en planten. Wij bieden:
- Natuurinclusieve Ontwerpfases (SO, VO, en DO): Desgewenst passen wij natuurinclusiviteit toe in de ontwerpfase. Van schetsontwerp tot definitief ontwerp. Zo zorgen we ervoor dat de natuur integraal onderdeel wordt van het project.
- Biotwin voor natuurinclusief ontwerpen: Met onze ontwerptool Biotwin maken wij natuurinclusieve ontwerpen die rekening houden met de lokale biodiversiteit en ecosystemen.
- Stresstest biodiversiteit voor gemeenten: Wij voeren stresstests biodiversiteit uit voor gemeenten. Daarmee brengen we de huidige staat van de biodiversiteit in kaart en identificeren we verbetermogelijkheden.
- Kennissessies en inspiratie biodiversiteit: Wij organiseren kennissessies en inspiratiesessies over biodiversiteit. Daarmee creëren we bewustwording en inspiratie voor natuurinclusieve projectontwikkeling.
- Transitie naar natuurinclusief bouwen: Wij begeleiden organisaties bij de transitie naar natuurinclusief bouwen. Met advies en ondersteuning helpen we natuur te integreren in alle aspecten van het bouwproces.
- Advies voor basiskwaliteit natuur: Onze experts bieden advies om de basiskwaliteit van natuur in en rondom projectlocaties te creëren en te behouden.
Met natuurinclusief bouwen wordt onze leefomgeving gezonder, groener en veiliger. Het verbetert de lucht- en waterkwaliteit, vangt water op en draagt bij aan ons welzijn.
Tool uitgelicht – Stresstest biodiversiteit voor gemeenten
We bieden een stresstest biodiversiteit aan die maatwerk levert voor het integreren van natuur in ontwikkelopgaven binnen de bebouwde omgeving. Met deze GIS-gebaseerde tool ondersteunen we gemeentelijke ambities op het gebied van natuur. Deze stresstest gaat nog een stapje verder dan huidige gebiedsevaluaties, zoals standaard groennormen. De stresstest meet juist vanuit het perspectief van de biodiversiteit in de omgeving, ofwel de lokale soorten. Dit houdt in dat de stresstest de leefbaarheid van een gebied voor doelsoorten evalueert en op basis daarvan de faciliteiten en voorzieningen scoort.
Op basis van de resultaten van de stresstest krijgt de gemeente inzicht in de knelpunten en kansen voor haar niet-menselijke inwoners. Dit biedt de gemeente concreet handelingsperspectief voor het realiseren van haar natuurambities.
Lees meer over de Stresstest BiodiversiteitWat levert natuurinclusieve projectontwikkeling op?
- Een gezondere, groenere en veiligere leefomgeving door het integreren van natuurlijke elementen zoals groene daken, gevels en wateropvangsystemen.
- Het bevorderen van biodiversiteit en ecosystemen in alle fases van projectontwikkeling, van ontwerp tot bouw.
Aan de slag met natuurinclusief bouwen en ontwikkelen? Laurens helpt je verder!
Laurens Taal
Adviseur Duurzaamheid
ltaal@avecodebondt.nl
+31 6 206 89 975