Aveco de Bondt ontwikkelt uniek emissie-faseringsmodel

stikstof emissie-faseringsmodel
27 aug. 2024 • 7 min leestijd

Bouwend en ontwikkelend Nederland worstelt met de stikstofwetgeving. De materie is ingewikkeld en onderwerp van landelijke discussies. Het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor een plan of daaruit volgende activiteiten in de realisatie is geen vanzelfsprekendheid. Gevolg? Projecten komen niet van de grond of liggen stil. Met ons unieke emissie-faseringsmodel helpen wij vastgoedontwikkelaars en ontwikkelende bouwbedrijven stikstof in een vroeg stadium te verankeren in hun project. Zo krijgen we integrale, complexe gebiedsontwikkelingen van de grond én houden we grip op de projectplanning.

Het probleem in Nederland is dat we als land veel stikstof uitstoten (stikstofemissie), wat vervolgens neerslaat (stikstofdepositie). Een deel hiervan komt terecht in Natura 2000-gebieden: natuurgebieden die de overheid beschermt, maar over een periode van tientallen jaren onder druk zijn komen te staan door een overschot aan stikstof. 

Bij Aveco de Bondt denken we dat er de komende jaren een flinke inspanning verwacht blijft worden van initiatiefnemers en vergunningsverleners, inzake het minimaliseren van stikstofemissie en dit inzichtelijk maken met AERIUS. Om grip te houden op de project(planning), zien wij bij Aveco de Bondt dat stikstof vroegtijdig in de planontwikkeling prioriteit moet krijgen. Zo creëren we rust in het proces, vertrouwen bij bevoegde gezagen en een robuust plan van aanpak. 

Hoe we dit doen? Met ons emissie-faseringsmodel!

Door kennis en ervaring hebben we de afgelopen jaren kengetallen opgebouwd voor alle werkzaamheden die benodigd zijn in gebiedsontwikkelingen. Van voorbelasten tot het leggen van de laatste straatsteen. Met deze kengetallen hebben wij een gebruiksvriendelijk model ontwikkeld, waarmee we in staat zijn vanaf de ontwikkelfase van een project al gedetailleerd te visualiseren hoe stikstofemissies variëren over tijd. 

Bekijk hier de brochure!

Afbeelding stikstof emissie faseringsmodel

Links: in realisatiefase - Rechts: in gebruikersfase

De voordelen van het emissie-faseringsmodel voor u én vergunningsverleners:

1. Robuuste plannen

We kunnen in een vroeg stadium al adviseren over strategische keuzes omtrent de fasering en inhoudelijke projectkeuzes. Deze keuzes en onderliggende berekeningen blijven jarenlang actueel en betrouwbaar. 

2. Vertrouwen door transparantie

We maken het inzichtelijk en aannemelijk voor vergunningsverleners dat jouw project over een lange periode onder de grenswaarden blijft. Zo maximaliseren we de kans dat omgevingsvergunningen verleend worden.

3. Efficiënt aanvragen indienen

Voor aanvullende omgevingsvergunningen ligt er in het emissie-faseringsmodel al een stevige (data)basis voor de invoergegevens in AERIUS (het rekenmodel voor stikstof).

4. Flexibiliteit

Wanneer de scope van een project verandert, biedt het model een stevige, herleidbare basis. Met een paar drukken op de knop passen wij de variabelen in het model aan en visualiseren we de impact op emissie en depositie. 

Het emissie-faseringsmodel hebben wij tot op heden in meerdere projecten succesvol ingezet. Het model wordt dan ook door verschillende (grote) gemeenten, zowel ambtelijk als door de omgevingsdienst, geaccepteerd als effectief en betrouwbaar. 

Meer weten over dit bericht? Vraag het onze experts!

Roy Brinkhof
Adviseur Bouwprojectmanagement
rbrinkhof@avecodebondt.nl
+31 6 330 19 967