Waarom een Basiskwaliteit Natuur?
Volgens Kuster was de sterke afname van biodiversiteit de belangrijkste drijfveer om de Basiskwaliteit Natuur vast te stellen. Iets wat de gemeente Ede extra raakt vanwege de vele natuur die in de gemeente aanwezig is. “In Ede is natuur overal: van de grote natuurgebieden tot de groene ruimtes in woonwijken en bedrijventerreinen.”
Van vogelsoorten tot landschapstypes
Voor het vaststellen van de BKN in het landelijk gebied werd deze natuurkwaliteit per landschapstype bepaald. Omdat het unieke karakter van het landschap belangrijk is voor Ede, werd hieraan ook een ‘landschappelijke basiskwaliteit’ toegevoegd. In het stedelijk gebied onderzochten we voor het bepalen van de BKN verschillende typen woonwijken én bedrijventerreinen.
Voor het vaststellen keken we naar het aantal kenmerkende soorten vogels, maar ook reptielen, zoogdieren en vlinders. Als 75% van de kenmerkende soorten voor een gebied aanwezig is in een gebied, dan is de Basiskwaliteit Natuur op orde.
“Het is gelukt zowel voor het landelijk gebied als voor het stedelijk gebied de BKN vast te stellen. Én de landschappelijke kwaliteit is in beeld gebracht. Daarmee hebben we een belangrijk instrument in handen voor toetsing en stimulering van natuurwaarden en landschappelijke waarden.”
Voordelen voor iedereen
Met een Basiskwaliteit Natuur & Landschap heeft gemeente Ede een krachtig hulpmiddel in handen:
- Beoordeling natuur en landschap als systeem: Er kan worden aangegeven of een gebied voldoende op orde is voor een goede biodiversiteit of dat extra maatregelen nodig zijn.
- Toetsing en monitoring van natuur en landschap als systeem: Doordat de basiskwaliteit periodiek wordt gemeten, ontstaat inzicht hoe de natuur en het landschap zich ontwikkelen.
- Ontwikkelen van gericht beleid: De BKN biedt handvatten voor een gebiedsgerichte aanpak om de biodiversiteit en de ontwikkeling van het landschap te stimuleren en te faciliteren.
“Het mooie is dat deze inzichten niet alleen waardevol zijn voor de gemeente,” vertelt Wim. “Ook projectontwikkelaars en inwoners die willen bouwen in het landelijk gebied hebben er baat bij. Dankzij de themakaarten over natuur en landschap kunnen zij in hun plannen gericht rekening houden met deze waarden. Dat vergroot de kans op een soepel vergunningstraject.” Zeker met de Omgevingswet, waarin een integrale benadering van de leefomgeving centraal staat, is dat een groot voordeel.
Tot slot wijst Wim op een ander belangrijk pluspunt: “De BKN helpt ons ook bij het formuleren van maatregelen voor klimaatadaptatie. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten.”
Hoe Aveco de Bondt ondersteunt
Aveco de Bondt kan je volledig ondersteunen bij het in kaart brengen van de basiskwaliteit van de natuur en het landschap. Dat doen we met multidisciplinaire teams waarin we expertise bundelen over natuur, landschap, klimaat en geodata. Onze ruime ervaring in het landelijk gebied en met Natuurinclusief bouwen en ontwikkelen, onder andere in samenwerking met gemeenten, is daarbij een meerwaarde.