Vakblad H2O, maar ook Land+Water publiceerden onlangs een artikel over dit unieke onderzoek. Luc Ponsioen voerde namens Aveco de Bondt het onderzoek uit, in samenwerking met Bas Jonkman (TU Delft) en Alexander Bakker (Rijkswaterstaat). Een traject van 2 jaar, waarbij data wordt gevisualiseerd via een 3D-model of GIS omgeving om zo het fysieke object, in dit geval de Maeslantkering, te monitoren en bloot te stellen aan verschillende simulaties.
Met een 3D-model worden scenario's gedraaid en teruggekeken op sluitingen. Je ziet op basis van data bijvoorbeeld de kering bewegen, hoe de deuren zich vullen en hoe de armen draaien bij het afzinken. De data laat de verschillende krachten binnen de constructie zien. Tevens zijn er instructievideo’s beschikbaar, die je kan raadplegen tijdens specifieke situaties om zo op correcte wijze te anticiperen.
Digital twin van de Maeslantkering
De toegevoegde waarde van een digital twin:
- Efficiënter kennis- en informatiemanagement
- Betere monitoring van de kering draagt bij aan kostenbesparing
- Beter risicobeheer door modellen en data-analyse
- Gedrag van de kering wordt inzichtelijk gemaakt tijdens sluiting
Deze technologie leent zich niet alleen voor complexe constructies zoals de Maeslantkering, maar is juist ook goed inzetbaar op kleinere schaal. Door digitalisering verder toe te passen bij water assets, pakken we alledaagse problemen praktisch en efficiënt aan.
Voor een omgeving om in te leven
Lees hier de artikelen:
H2O media
Land+Water
Ontdek de mogelijkheden op het gebied van waterdigitalisering bij Aveco de Bondt. Onze experts gaan graag met je in gesprek!
Meer weten over dit bericht? Vraag het onze experts!
drs. ing. Maarten Kuiper
Directeur Business Line Water
mkuiper@avecodebondt.nl
+31 88 00 48 212