Omgevingsmanagement voor gemeenten: minder ruimte vraagt om meer betrokkenheid!

omgevingsmanagement
17 jul. 2024 • 6 min leestijd

We hebben in Nederland te maken met beperkte ruimte, maar de maatschappelijke opgaven worden alsmaar groter. Gemeenten ervaren in hun (toekomstige) projecten steeds vaker weerstand door conflicterende belangen. En zonder acceptatie kom je nergens. De oplossing? Omgevingsmanagement!

Er komt een hoop geregel kijken bij het realiseren van een project. Je hebt een vergunning nodig en daarnaast heb je te maken met bewoners en andere belanghebbenden. De vraag is: Hoe vertaal je een ontwerp in iets dat gebouwd mag en kan worden? Voor veel gemeenten is dit een complex proces en hebben zij baat bij scherp management, om zo te voldoen aan alle gestelde voorwaarden en natuurlijk om alle belanghebbenden tevreden te houden. Onze experts Erik van Norren (links) en Riemer de Witte (rechts) vertellen je dan ook graag de do’s en don’ts op het gebied van omgevingsmanagement.

Begin bij het begin

De belangen van diverse partijen in een specifiek gebied staan voorop als je een project wilt realiseren. Denk hierbij aan inwoners, drinkwaterbedrijven, natuurbeheerorganisaties en waterschappen. De kern van goed omgevingsmanagement begint volgens Erik aan de keukentafel, bij de mensen thuis. “Als omgevingsmanager vertegenwoordig je een dubbelrol, je bent deelgenoot van het project maar ook van de omgeving. In het proces heb je vaak te maken met een belangenafweging, zoals bewoners die geen ingreep op hun grond willen, maar tegelijkertijd moet je bijvoorbeeld toch die dijk op die plek versterken. Daarbij moet je ook altijd voldoen aan voorwaarden voordat je aan de slag kunt en dus een vergunning verkrijgen”, legt Erik uit.

Erikv Norren Riemerde Witter Omgevingsmanagement
Erikv Norren Omgevingsmanagement

Acceptatie voor je project

“Voor gemeenten kan het al snel een moeizaam proces worden zonder acceptatie voor een project, met alle politieke gevolgen en vertraging van dien. En acceptatie krijg je door draagvlak te creëren. Onze omgevingsmanagers stappen graag bij de mensen naar binnen om het gesprek aan te gaan. Tijdens deze gesprekken kom je tot veel waardevolle informatie die van pas kan komen in de realisatie van het project. Door de bewoners tijdig te informeren, mee te nemen in de gang van zaken en hen gerust te stellen, creëer je een hoop tijd- en proceswinst en goodwill”, vertelt Erik.

Herkenbare voorbeelden

“Of het nu gaat om de plaatselijke roeivereniging die niet op de hoogte is gebracht van een stuk water dat afgesloten wordt, wat leidt tot weerstand en vertraging in een project, of een verborgen drainagestelsel in de achtertuin van een particulier, waardoor er niet in de grond gewerkt kan worden”, zegt Erik. “Dit zijn allemaal ogenschijnlijk eenvoudige voorbeelden van incidenten die in principe klein zijn, maar kunnen leiden tot een groot probleem waardoor een project tot stilstand komt. En dat wil je voorkomen.” 

Duidelijke communicatie

“Tijdens het proces creëren we voor alle belanghebbenden eenzelfde bron aan informatie. Hiermee geven we toelichting over de gang van zaken en kunnen we inhoudelijk onderbouwen waarom bepaalde keuzes gemaakt worden. We ontzorgen gemeenten hierin door een feitelijke onderbouwing transparant te communiceren”, legt Riemer uit. 

“Dit is essentieel om acceptatie te vinden voor hinder of - in sommige gevallen - schade die wordt ondervonden, of een project dat in uitvoering wordt gebracht. Ik werk met het team veel met gemeenten en via hen proberen wij zoveel mogelijk ook de samenwerking op te zoeken met de andere overheden en belanghebbenden. Denk bijvoorbeeld aan natuurbeheerorganisaties, provincies, drinkwaterbedrijven, waterschappen en bewoners.” 

Riemerde Witte Omgevingsmanagement

Oog voor detail

Dit blijkt zeker belangrijk nu we steeds vaker met de gevolgen van klimaatverandering te maken hebben. Klimaatverandering heeft een sterke impact op onze leefomgeving, en daarvoor is een frisse blik nodig”, vertelt Riemer. Bij Aveco de Bondt kijken we naar wat de verandering is op het grote geheel, maar vergeten we vooral de details niet. Waar schuurt het bij deze veranderingen? En waar leidt het tot schade? We hebben oog voor alle belangen, ook die van de kleinere belanghebbenden zoals bijvoorbeeld bewoners. Deze sociale, pragmatische aanpak zorgt ervoor dat iedereen op hetzelfde niveau vertegenwoordigd wordt.”

De toegevoegde waarde van omgevingsmanagement

Bij Aveco de Bondt zorgen we ervoor dat alle relevante partijen vroegtijdig op de hoogte zijn van plannen of werkzaamheden en gebeurtenissen. Waar dat kan en nodig is, doorlopen we samen met hen de ontwerpfase. Daarbij duiken we in het ontwerpproces om praktische oplossingen te bieden die naadloos aansluiten bij de wensen van de omgeving. Van project- en participatieplan tot de organisatie van (online) bijeenkomsten en gedragen ontwerpen, wij zorgen voor de juiste aanpak. Zo creëren we draagvlak en oplossingen die echt passen bij de omgeving.

Voor een omgeving om in te leven

Meer weten over dit bericht? Vraag het onze experts!

Erik van Norren
Business Unit Manager Water en Klimaat
evnorren@avecodebondt.nl
+31 6 115 31 872

MSc Riemer de Witte
Adviseur Stedelijk & Landelijk Water
rdwitte@avecodebondt.nl
+31 6 831 38 620