Publicatie nieuw handboek CO2-prestatieladder

c02 prestatieladder duurzaamheid
06 jan. 2025 • 5 min leestijd

De CO2-prestatieladder is ontwikkeld om bedrijven te helpen de CO2-uitstoot te reduceren en klimaatdoelen te behalen. Het biedt organisaties praktische maatregelen en bevordert samenwerking, terwijl het inzicht geeft in hun impact en processen. Het nieuwe Handboek 4.0 wordt naar verwachting in januari 2025 gepubliceerd. Dit brengt wijzigingen en nieuwe inzichten met zich mee die van invloed zijn op hoe de organisaties werken met de ladder.

Aveco de Bondt was actief betrokken bij de ontwikkeling van dit nieuwe handboek. Dankzij onze bijdrage kunnen we je nu al adviseren over de veranderingen en hoe je je hier het beste op kunt voorbereiden. Hoewel de definitieve inhoud nog niet volledig bekend is, beantwoorden we in deze blog alvast de vragen die vaak naar voren komen.

Wat kun je verwachten?

Zodra de nieuwe eisen zijn gepubliceerd, duiken we dieper in de inhoud van Handboek 4.0 en wat dit voor jouw organisatie betekent. Tot die tijd kun je alvast meer lezen over de verwachte veranderingen in de blogs op de website van SKAO, waar specifieke onderwerpen uit Handboek 4.0 aan bod komen. Aveco de Bondt werkt daarnaast aan blogs en webinars waarin we uitleg geven over de belangrijkste veranderingen. Houd onze communicatiekanalen in de gaten, want binnenkort delen we meer informatie!

Meest gestelde vragen over Handboek 4.0

 

1. Wat is de toegevoegde waarde van het nieuwe Handboek voor jou en voor de klimaatopgave? 

Handboek 4.0 biedt meer inzicht en precisie in de CO2-uitstoot en het energieverbruik van organisaties, zowel binnen hun eigen bedrijfsvoering als daarbuiten. Door centrale en gestandaardiseerde rapportages worden gegevens beter vergelijkbaar en toegankelijk. Dat helpt organisaties hun prestaties te benchmarken, inspiratie op te doen en effectievere maatregelen te nemen. 

Het handboek stimuleert CO2-reductie door organisaties te laten focussen op de gebieden waar zij de grootste impact kunnen maken, zelfs buiten hun directe keten of bedrijfsvoering. Dit bevordert samenwerking en creativiteit, zoals bij projecten die brede klimaatoplossingen mogelijk maken. Bovendien zorgt de integratie met andere regelgeving en de centralisatie van rapportages voor minder administratieve last en efficiënter werken, met extra aandacht voor kansen voor energiebesparing via een energiebalans.

2. Gelden er nieuwe eisen voor mijn organisatie om het certificaat te behouden? 

Handboek 4.0 brengt voor alle gecertificeerde organisaties aanpassingen met zich mee, al zullen deze voor de ene organisatie groter zijn dan voor de andere. Er zijn nieuwe algemene eisen die voor iedereen gelden, ongeacht het niveau. En specifieke eisen die afhankelijk zijn van het (nieuwe) niveau waarop een organisatie gecertificeerd is of wil worden. Dit betekent niet dat organisaties volledig nieuwe verplichtingen krijgen op het gebied van inhoud of proces. Het gaat vooral om een verdieping of verbreding van de onderwerpen die al onder Handboek 3.1 aan bod komen. Over het algemeen geldt: hoe hoger het niveau op de ladder, hoe ambitieuzer de doelstellingen en hoe strenger de eisen.

3. Hoeveel tijd heeft mijn organisatie om te voldoen aan de nieuwe eisen? Moet dat al bij de volgende audit? 

Er wordt een overgangstermijn van twee jaar gegeven, zodat organisaties voldoende tijd hebben om de nieuwe eisen te begrijpen en zich hierop voor te bereiden. In de tussentijd kan je organisatie nog steeds certificeren volgens het huidige Handboek 3.1. Daarnaast wordt rekening gehouden met de mogelijke impact van Handboek 4.0 op aanbestedingen.

4. Zijn de nieuwe eisen anders voor overheden dan voor commerciële partijen? 

Het Handboek 4.0 is hetzelfde voor zowel commerciële organisaties als overheden. In het huidige handboek zijn sommige termen nog vooral afgestemd op commerciële organisaties, wat voor verwarring kan zorgen. Het nieuwe handboek pakt dit aan door termen neutraler te maken en concrete voorbeelden toe te voegen die voor beide typen organisaties relevant zijn. Mocht dit in de praktijk toch niet voldoende zijn, kunnen organisaties altijd een interpretatieaanvraag indienen bij de Technische Commissie. Deze is verantwoordelijk voor de interpretatie van de eisen van de CO2-Prestatieladder.

5. Is het verstandig om te wachten tot de publicatie om mijn organisatie zich te laten certificeren? 

Hoewel wij een ruime overgangstermijn verwachten, raden wij aan niet te lang te wachten. Zelfs als het alleen gaat om het kennismaken met de nieuwe eisen. Dit geeft je organisatie de tijd om te evalueren welke collega’s, partners en middelen nodig zijn. Met een goede voorbereiding kun je later snel aan de slag gaan wanneer het uitkomt. Bovendien neemt de complexiteit toe naarmate het niveau stijgt. Organisaties die op het hoogste niveau van de Ladder willen blijven, profiteren daarom van een vroege start. En uiteraard kan snel beginnen je organisatie helpen zich te positioneren als koploper.

Vragen?

Staat jou vraag er niet tussen? Laat het ons weten! We nemen deze graag mee in een volgende blog.

Blijf ons volgen voor meer informatie over Handboek 4.0, praktische tips en informatie.

 

Meer weten over de CO2-prestatieladder? Ga naar de website van de beheerder van de CO2-prestatieladder, het SKAO.

Lees meer over de CO2-prestatieladder

Meer weten over dit bericht? Vraag het onze experts!

Thomas Stegenga
Adviseur Duurzaamheid
tstegenga@avecodebondt.nl
+31 6 832 43 327