Funderingsscenario’s in beeld voor Amsterdam

Funderingsproblematiek vormt een urgent en groeiend risico in Nederland. Een grondige aanpak hiervan is van belang. Dat vindt ook gemeente Amsterdam. Schade aan funderingen kan ontstaan door bodemdaling, droogstand van funderingen of bacteriële aantasting van funderingshout. Dit heeft niet alleen financiële consequenties, maar ook maatschappelijke en sociale gevolgen. 

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam

Plaats

Amsterdam

Fase

Lopend

De gemeente Amsterdam wil verkennen hoe meer grip te krijgen op de funderingsproblematiek. Daarvoor is het belangrijk om informatie te verzamelen over de funderingsrisico’s, meer preventieve maatregelen te treffen om schade te voorkomen, onderzoeken uit te voeren en bewoners te helpen bij verbeteringen aan hun woning. Daarom wil de gemeente beleid ontwikkelen dat aansluit bij de nationale Funderingsaanpak én tegemoetkomt aan lokale uitdagingen. 

Proactief omgaan met funderingsproblematiek

De gemeente Amsterdam wil ook verkennen wat de mogelijkheden zijn om proactief met het funderingsvraagstuk om te gaan. Hierbij denkt de gemeente aan de volgende onderwerpen: 

  • Risicogebieden in beeld brengen; 
  • Ongelijk investeren voor gelijke kansen; 
  • Actieve communicatie en/of regie voeren; 
  • Mogelijkheden om bewoners financieel te ondersteunen bij funderingsonderzoek en/of -herstel. Voor het afwegen van de scenario’s zijn ook de kosten geschat. 

Onze aanpak: Beleid voor weloverwogen keuzes en hulp voor gebouweigenaren

Aveco de Bondt heeft diepgaande kennis van funderingsproblematiek, bodemdaling en grondwater. Gemeente Amsterdam vroeg daarom onze hulp bij het opstellen van de beleidsnotitie. Deze brengt de verschillende scenario’s en ambitieniveaus in beeld die nodig zijn om weloverwogen keuzes te maken. Samen met de gemeente stelden we hiervoor een denkrichting op voor de uit te werken scenario’s. Deze richten zich niet alleen gericht op technische denkbeelden, maar ook op sociale ambities. Zo kan de gemeente gebouweigenaren ondersteunen die te maken hebben met een kwetsbare fundering. Elk scenario verhoogt het ambitieniveau en biedt aanvullende maatregelen. 

De gemeente gaat afwegen welk scenario het meest passend is. Daarna dient het scenario verder te worden uitgewerkt en genuanceerd. Daarbij is het van belang ervaringen te delen met andere gemeenten met een vergelijkbaar risicoprofiel op funderingsschade.

slide.title slide.title

Meer weten over dit project? Vraag het onze experts!

Wouter Kooijman
Specialist Waterveiligheid & Omgeving
wkooijman@avecodebondt.nl
088 004 8212