Herinrichting Glanerbeek

Ten oosten van Enschede, op de grens met Duitsland, stroomt de Glanerbeek. De herinrichting van deze beek was nodig om te voldoen aan zowel de ecologische doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) als een klimaatrobuuste inrichting. Waterschap Vechtstromen schakelde hiervoor de hulp in van de specialisten van Aveco de Bondt.

Opdrachtgever

Waterschap Vechtstromen

Plaats

Regio Enschede

Fase

Afgerond

Natuurlijk herstel en klimaatbestendigheid

Een belangrijk doel bij de herinrichting van de Glanerbeek was het terugbrengen van het natuurlijke karakter van de beek. Daarvoor is de loop en inrichting van de beek aangepast. Dat betekent het creëren van betere toegankelijkheid voor vissen, schaduw door beplanting, aanleggen van waterbergingen en variërende stroomsnelheden. Deze maatregelen dragen bij aan zowel ecologisch behoud als de toekomstige veerkracht van de beek.

Een multifunctioneel ontwerp

Het ontwerp van Aveco de Bondt heeft niet alleen bijgedragen aan ecologisch behoud, maar heeft ook de klimaatrobuustheid vergroot. De meanders in de beek zijn hersteld, wat de waterstroom vertraagt en erosie voorkomt, terwijl het ecosysteem en de biodiversiteit worden versterkt. De Glanerbeek is een zijtak van de Dinkel, en de aanpassingen aan de beek helpen niet alleen het lokale ecosysteem, maar hebben ook invloed op het bredere stroomgebied van deze rivier. Nieuwe waterbergingen en een verbreed winterbed verkleinen de kans op wateroverlast, zowel benedenstrooms als in het stroomgebied van de Dinkel. 

Dammen in de beek zorgen ervoor dat de waterstand tijdens droge perioden stabieler blijft, terwijl natuurlijke obstakels de stroming optimaliseren voor het waterleven. Strategische beplanting langs de beek biedt schaduw, wat de leefomgeving voor vissen en andere waterorganismen verbetert. Bovendien bevorderen stapstenen in het water en wandelpaden de beleving van de beek.

Bekijk hieronder de video over de herinrichting van de Glanerbeek:

Internationale samenwerking

De Glanerbeek ligt op de grens tussen Nederland en Duitsland. Het verleggen van de beek zorgde ervoor dat we de beschrijving van de grens tussen beide landen ook moesten aanpassen. Daarvoor vond nauwe nationale en internationale samenwerking plaats met partners als Waterschap Vechtstromen, Stad Gronau, Kreis Borken en Bezirksregierung Münster. Ook goede afstemming met betrokken overheden en lokale belanghebbenden, zoals de provincie Overijssel, gemeenten Enschede en Losser, dorpsraden van Glanerbrug en Glane, het Kadaster en het Ministerie van Buitenlandse Zaken was van groot belang.

De diverse expertises die Aveco de Bondt in huis heeft, zoals kennis van watersystemen, technisch ontwerp, agrarische affiniteit en RAW-bestek, waren onmisbaar. De korte lijntjes tussen collega’s zorgden ervoor dat dit integrale project efficiënt verliep.

Integrale aanpak voor multidisciplinaire projecten

Aveco de Bondt onderscheidt zich met haar integrale aanpak van projecten. Wij hebben de juiste expertise in huis voor het volledig ontzorgen bij complexe projecten in het Landelijk Gebied. De herinrichting van de Glanerbeek was een mooi samenspel tussen technisch ontwerpen, team watersysteem, onderzoeken zoals ecologie, bodem, cultuurhistorie, kabels en leidingen, vergunningverlening, contractvorming, omgevingsmanagement en projectmanagement. Dankzij een goede samenwerking tussen deze disciplines is een geslaagde herontwikkeling als natuur- en waterrijk gebied een feit.

slide.title slide.title slide.title slide.title

Meer weten over dit project? Vraag het onze experts!

Richard Jansink
Projectmanager Ruimtelijke inrichting & Beheersing
rjansink@avecodebondt.nl
+31 6 830 31 604