Strategie Klimaatneutrale en circulaire GWW Rijkswaterstaat

Het ministerie van IenW heeft haar Strategie ‘Naar klimaatneutrale en circulaire rijksinfrastructuurprojecten’ gepubliceerd en daarbij hun ambitie bekend gemaakt om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn en circulair te werken. Aveco de Bondt heeft input geleverd voor ambitieus beleid dat duurzaamheid voorop stelt.

Opdrachtgever

Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat

Plaats

Nederland

Fase

afgerond

Producten/diensten

Duurzaam beleid en strategie

Strategie Klimaatneutrale en circulaire GWW Rijkswaterstaat

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft haar strategie ‘Naar klimaatneutrale en circulaire rijksinfrastructuurprojecten’ gepubliceerd en daarbij hun ambitie bekend gemaakt om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn en circulair te werken. Aveco de Bondt heeft input geleverd voor ambitieus beleid dat duurzaamheid voorop stelt.

Onze werkzaamheden

De eerste stap van de strategie heeft IenW al genomen, met name het opstellen van een 'feitenbasis' waarin zowel de impact van haar projecten op energie en CO2 en op materiaal in kaart werd gebracht. Aveco de Bondt is gevraagd om deze feitenbasis van de strategie tot stand te brengen. De volgende stap is het komen tot routekaarten per transitiepad, waar nieuwe kaders, contractvormen en werkwijzen aan bod zullen komen, maar dat deel van de strategie moet nog worden uitgewerkt.

Waarom een feitenbasis?

Om een transitie uit te stippelen biedt een feitenbasis een goede start. Een feitenbasis is met andere woorden een nulmeting, die een beeld geeft van wat de huidige stand van zaken is. Wat betreft CO2-uitstoot, is het mogelijk om inzicht te verkrijgen in het energieverbruik en de uitstoot in verschillende levenscyclusfases: van winning en productie tot transport en aanleg, tot sloop en einde levensduur. We hebben ook naar materiaalgebruik gekeken, waardoor een goed beeld ontstaat van de type grondstoffen en de verwachte circulariteit per soort werkzaamheden. Daarom hebben we de CO2-uitstoot en materiaalstromen zo gedetailleerd mogelijk in kaart gebracht. Dit inzicht kan nog vergroot worden door koppeling van beide analyses, waardoor het mogelijk is op zoek te gaan naar maatregelen die kansrijk zowel voor energiereductie als circulariteit tegelijk kunnen zijn.

Meer weten over dit project? Vraag het onze experts!

Thomas Stegenga
Adviseur Duurzaamheid
tstegenga@avecodebondt.nl
+31 6 832 43 327